wat te doen tegen aambeienWat te doen tegen aambeien is de meest voorkomende vraag die ik dagelijks in mijn inbox ontvang. Daarom wat meer uitleg over deze vraag. In dit artikel zul je ontdekken hoe je snel en vooral veilig jouw aambeien kunt behandelen.

Wat te doen tegen aambeien? Welke opties heb ik…

laat het duidelijk zijn dat je vele opties hebt. Je kunt zalfjes smeren, een donutkussen gebruiken, je levensstijl tijdelijk aanpassen, je voeding wijzigen of zelfs chirurgische ingrepen laten uitvoeren zoals het afbinden van aambeien, je aambeien laten weg laseren of wegsnijden…

Keuze genoeg maar wat is nu de beste en meest veilige optie?

Chirurgische ingrepen?

Keuze uit het afbinden van je uitwendige aambeien, het weg laseren of wegsnijden van je aambeien.

De operatie is het minste van heel het proces. In alle gevallen wordt de patiënt onder narcose gebracht en is de operatie pijnloos… tot je wakker wordt.

De dagen na de operatie zijn heel wat anders. Dan ontstaat veelal pijn. De nazorg is ook vrij intensief, zeker bij het wegsnijden van de aambeien. Daarbij komt bijna altijd bloed vrij.

Nochtans wordt de wonde nadat de aambeien zijn weggesneden of weg gelazerd toegenaaid. Tocht komt het vrij vaak voor dat de wonde nog bloed vrijlaat.

Ook raden artsen en chirurgen aan om zalf tot 10 dagen na de operatie aan de wonde te smeren. De eerste 3 dagen moet dit 3 maal per dag, de volgende dagen slechts 1 maal per dag. Dit om herstel van beschadigde weefsel te bevorderen.

Het afbinden van aambeien is het minst pijnlijk en heeft het minste nazorg nodig. Bij het afbinden van aambeien wordt een fijn rekkertje aangebracht aan de aambei. De aambei zal langzaam afsterven samen met het rekkertje.

Soms komt het voor dat het rekkertje te vroeg afvalt en bloed vrijkomt, in zo een geval moet de patiënt zo snel mogelijk naar het ziekenhuis om de wonde te laten toehechten.

Het weg lazeren en wegsnijden van een aambei zorgt voor een directe verwijdering van de aambei. Afbinden kan enkele dagen duren vooraleer de aambei verwijderd is. Aan de andere kant is de nazorg van het weg lazeren en wegsnijden van aambeien velen groter en langer dan bij het afbinden van een aambei.

Ik ben geen voorstander van chirurgische ingrepen! Liever de natuurlijke optie…

wat te doen bij aambeien – natuurlijke opties

andere opties welke je kunt doen bij aambeien zijn het smeren van een zalfje, het gebruiken van een klysma met een dovende gel bij inwendige aambeien, het gebruik van een donut kussen om de druk op de aambei te verminderen of enkele levensstijlwijzigingen doorvoeren zoals je voedingspatroon wijzigen.

Al deze acties helpen bij aambeien. Het beste van al gebruik je ze in combinatie met elkaar zodat zowel de klachten als de oorzaken behandeld worden!

Jeuk en brandend gevoel aanpakken

dit doe je het beste met een aambeienzalf of door zelf je eigen zalfje te maken. Ook kun je enkele natuurlijke huismiddeltjes gebruiken om een blussend gevoel te ontvangen. Denk maar aan een mengeling verschillende oliën die anti-bacterieel werken en goed de jeuk stillen.

Zelfs een kompres van ijs doet wonderen bij oppervlakkige klachten zoals jeuk.

Druk op de aambeien en anus verminderen

dit doe je door enkele levensstijlwijzigingen te maken. Het is belangrijk om de druk op de anus en opgezwollen bloedvaten te verminderen. Zo voorkom je gesprongen bloedvaten wat leidt tot bloedende aambeien of nog erger, getromboseerde aambeien!

Druk op de aambeien verminderen doe je door volgende zaken op te volgen:

  • beweeg elke dag, minsens 30 minuten wandelen of sporten
  • zit niet heel de dag stil
  • heb je een zittend beroep, zit op een donutkussen
  • ga direct naar het toilet bij aandrang (niet ophouden!)
  • slaap op je zij, zeker indien je zwanger bent
  • ga afvallen indien je overgewicht hebt

op je zij slapen vermindert de druk op je anus en voorkomt aambeien

indien je te dik bent, zorgen de vetcellen voor extra druk op je anus en bloedvaten. Daarom is het aan te raden om wat kilootjes af te vallen. Zoek hiervoor een goede coach. Bekijk even deze link en beslis of dit wat voor je is.

zwangere dames hebben vaak last van aambeien door de druk die de feutus veroorzaakt op de anus. Op je zij slapen verlicht langdurige druk drastisch!

Je stoelgang zacht houden

de grootste oorzaak voor aambeien is een te harde stoelgang. Bij het ledigen zorgt het voor een te hoge druk die vervolgens de bloedvaten kan doen knellen, al snel ontstaan aambeien.

De boodschap is dus om je stoelgang niet te hard te houden, maar ook zeker niet te slap want diarree doet ook geen deugt bij aambeien.

Eet minder geraffineerde koolhydraten zoals witte graanproducten, frisdranken, snoep en koekjes en ga deze vervangen met volkoren graanproducten, verse thee, veel water en fruit en groenten.

Beperk eiwitrijke voeding zoals peulvruchten, vlees en vis en eet voldoende vetten. Vetten zetten aan om naar het toilet te gaan, eet dus voldoende vetten zoals noten, oliën en dergelijke.

Meer tips en advies over wat te doen tegen aambeien? Klik op onderstaande blauwe knop en ontvang mijn persoonlijk advies met ongewone maar uiterst sterke technieken die je niet wilt missen!