inwendige aambeienInwendige aambeien zie je niet, maar je voelt ze wel! Het doet massa’s pijn en ze zijn bovendien moeilijk te behandelen. In dit korte artikel vertel ik je wat een inwendige aambei is, de oorzaken en hoe je ze behandelt…

Wat zijn inwendige aambeien?

Aambeien zijn opgezwollen bloedvaten, meestal ontstaan ze uitwendig, op de anus. In sommige gevallen (minder dan uitwendige aambeien) komt het voor dat de aambeien voor de anus zitten, in het einde van de dikke darm. In zo een geval spreken we van inwendige aambeien.

Oorzaken inwendige aambeien

te harde stoelgang is veruit de grootste oorzaak van inwendige aambeien. Door de te harde stoelgang geraakt het weefsel voor de anus beschadigd en kan deze op lange termijn gezwollen bloedvaten vertonen.

Ook chronische diarree kan een oorzaak zijn van inwendige aambeien. Doordat onvolledige maagsappen, galsappen en voeding de dikke darm passeert kan ook hierbij het weefsel schade vertonen.

Vaak staat voeding centraal bij deze oorzaken. Het eten van te veel geraffineerde koolhydraten is een grote oorzaak van te harde stoelgang en dus een inwendige aambei. Het eten van te veel grove graanproducten (zoals zwart brood) en te weinig fruit en groenten kan diarree doen ontstaan, en dus ook een inwendige aambei…

Inwendige aambeien symptomen

De symptomen van een inwendige aambei zijn vrijwel altijd identiek. Vooral bij het ledigen van stoelgang ontstaan veel symptomen zoals een branderig en prikkerig gevoel rondom en voor de anus.

Ook een harde jeuk voor de anus wordt vaak gezien bij een inwendige aambei. En dit is niet zo handig te behandelen! (meer hier later over).

Verder kan een scherpend en scheurend gevoel ontstaan wanneer te harde stoelgang wordt geledigd. In zo een geval zal de harde stoelgang de inwendige aambei beschadigen. Het weefsel scheurt open en vertoont scheurtjes.

Bloedverlies is hier vaak aanwezig, zeker bij het afvegen van de anus na het ledigen van stoelgang.

Inwendige aambeien symptomen samengevat:

  • prikkerig gevoel binnenin anus
  • branderig gevoel binnenin anus
  • pijnlijk gevoel na ledigen van stoelgang
  • bloedverlies na ledigen van stoelgang

hoe inwendige aambeien behandelen?

Het behandelen van een inwendige aambei is velen malen moeilijker dan het behandelen van uitwendige aambeien. De reden is simpel: een inwendige aambei is moeilijker toegankelijk dan uitwendige aambeien.

Je kunt moeilijk zalfjes gaan smeren op een inwendige aambei. Het afbinden van een inwendige aambei is ook velen moeilijker.

Wat je wel kunt doen is een klysma gebruiken om voorbij de anus te geraken en zo een herstelbevorderende gel in te spuiten.

Vooral vezels voorkomen inwendige aambeien

Het aanpassen van je voeding is de beste aanpak tegen een inwendige aambei. Vooral harde en moeilijk verteerbare voeding zoals graanproducten tijdelijk beperken is verstandig. Ook noten zoals pinda’s vermijd je best.

Deze kunnen brokjes stug laten zitten in de inwendige aambei. Dit kan vervolgens ontsteken, en dit wil je absoluut voorkomen! Te veel graanproducten zullen ook irriteren voor de inwendige aambei. Harde vezels blijven ook steken in de inwendige aambei en wekken alleen klachten op.

Meer fruit, groenten en verse eiwitbronnen zoals vlees en vis zijn de beste opties.

Inwendige aambei voorkomen?

Je kunt een inwendige aambei voorkomen door je stoelgang goed smeug te houden. Dus niet te hard en niet te zacht. Bij te harde stoelgang wordt de druk te groot en kan het weefsel in de dikke darm als het ware openscheuren.

Bij te zachte stoelgang, zullen maagsappen en andere onverteerde verteringssappen het darmweefsel irriteren waardoor je ook een inwendige aambei kunt krijgen.

Je voeding aanpassen zodat je stoelgang ideaal is, is een goede aanpak. Veel fruit en groenten eten. Beperk geraffineerde koolhydraten zoals witte broodjes, hamburgers, aardappels, friet en dergelijke en eet een beperkte portie volkoren graanproducten.

Wens je meer tips om je inwendige aambei te behandelen en te voorkomen? Klik dan nu op onderstaande blauwe knop en ontdek mijn persoonlijk advies. Je ontvangt het discreet zonder verplichtingen.

Klik nu op de blauwe knop en stop je inwendige aambeien!