aambeienAambeien is één van de vele kwalen welke niet alleen massa’s pijn kunnen doen maar ook nog eens super gênant zijn! Je kunt nog zo gezond leven, vroeg of laat is de kans groot dat je te maken krijgt met aambeien.

In dit kort artikel over aambeien leg ik uit wat aambeien zijn, wat de oorzaken zijn en belangrijker, wat jij VANDAAG kunt doen om snelle verlichting van jouw aambeien en klachten te ontvangen!

Wat zijn aambeien?

Mocht je het nog niet weten, aambeien, hemorroïden of speen zijn opgezwollen bloedvaten voor of op de anus. Iedereen heeft bloedvaten in de dikke darm (eind van de darm tegen de anus), enkel wanneer deze opzwellen of uitzakken ontstaan aambeien.

Aambeien worden vaak vergeleken met spataderen. Spataderen bevinden zich juist onder de huid terwijl aambeien zich rondom de anus bevinden, een heel pijnlijke en gênante plek om opgezwollen bloedvaten te hebben!

Er bestaan verschillende soorten aambeien zoals inwendige en uitwendige welke beide kunnen bloeden. Niet alleen zitten en bepaalde bewegingen kunnen voor pijn zorgen maar ook stoelgang uitpersen kan helse pijn doen ontstaan bij aambeien.

Inwendige aambeien

Inwendige aambeien bevinden zich voor de anus en sluitspier aan het einde van de dikke darm (endeldarm). Deze aambei zorgt vooral voor klachten wanneer stoelgang geledigd wordt.

Bij het uitpersen van stoelgang kan de inwendige aambei beschadigd geraken waardoor bloed met de stoelgang mee kan komen. Ook bij het afvegen van de anus komt vaak bloed voor.

Bij constipatie en harde stoelgang kan de inwendige aambei zelfs openscheuren wat extreem veel pijn met zich mee brengt samen met een branderig gevoel en jeuk welke enkele uren kunnen aanhouden.

Het is geen lachertje om met deze aambeien opgescheept te zitten. Zeker als je weet dat restanten van stoelgang de beschadigde en gezwollen bloedvaten irriteren en verder kunnen beschadigen. Vooral jeuk kan ontstaan wanneer stukjes stoelgang vast komen te zitten in de gezwollen bloedvaten.

Uitwendige aambeien

uitwendige aambeien bevinden zich bovenop de anus en steken naar buiten toe. Het grote nadeel van uitwendige aambeien is dat ze extreem gevoelig zijn. De minste beweging kan spanning op de uitwendige aambei veroorzaken met pijn als gevolg.

Wrijving door ondergoed of broeken kunnen de uitwendige aambeien irriteren waardoor deze kunnen openspringen!

Ook zitten op een stoel kan druk op de uitwendige aambei verhogen waardoor deze pijn doet en kan springen. Wanneer uitwendige aambeien springen, verliezen de gezwollen bloedvaten veel bloed waardoor de zwelling wegneemt.

Uitwendige aambeien zijn in het algemeen iets makkelijker te behandelen maar zijn naar mijn mening veels irritanter dan inwendige aambeien. Bij elke beweging doen uitwendige aambeien al pijn!

Stilzitten is zo goed als onmogelijk met uitwendige aambeien, behalve indien je een donut kussen gebruikt. De behandeling door het smeren van een huismiddel of zalfje gaat beter dan bij inwendige aambeien.

Hoe zien aambeien eruit?

Aambeien lijken sterk op spataderen. Donker blauwe bloedvaten die bovenop de huid komen te staan, enkel staan ze op de anus of op het einde van de dikke darm.

Wanneer de aambeien hevig gezwollen staan is het een fiks blauw gezwel dat elk moment lijkt te springen. Dit zijn uitwendige aambeien. Inwendige aambeien kun je moeilijk zien, tenzij je met een klysma in de anus kijkt.

inwendige aambeien

inwendige aambeien

Hieronder vindt u een foto van uitwendige aambeien. Volgende afbeeldingen kunnen schokkend zijn, je bent gewaarschuwd!

een uitwendige aambei

een uitwendige aambei

Pijnlijke aambeien

De grootste klachten van aambeien zijn gêne en pijn. Aambeien doen bijna altijd pijn, zeker wanneer er stoelgang wordt geledigd.

Bij het passeren van stoelgang kunnen de aambeien (opgezwollen bloedvaten) beschadigd geraken waardoor bloed kan ontstaan bij het afvegen van de anus. Indien bloed wordt geconstateerd, raad ik steeds aan om direct naar een arts te gaan om ernstige kwalen of ziektes uit te sluiten.

Bloed in de stoelgang of anus kan ook van andere zaken dan aambeien komen, denk maar aan een maagbloeding of een ontstoken poliep in de darmen! Vraag altijd raad bij een betrouwbare arts bij bloed in de stoelgang! Zonder twijfel.

Indien de stoelgang hard is kan het gezwollen bloedvat openspringen waardoor een grote hoeveelheid bloed kan vrijkomen. Het is extreem pijnlijk wanneer aambeien openspringen na het ledigen van stoelgang.

Ik heb het maar al te vaak meegemaakt en het voelt alsof je anus openscheurt (wat ook zo is!). Het zorgt ervoor dat je bang bent om stoelgang te ledigen en het toilet ten alle tijde wenst te vermijden.

Ik herinner me nog goed dat ik bang was om naar het toilet te gaan omdat ik wist dat ik die openscheurende pijn ging ontvangen!

Een jeukend en extreem brandend gevoel aan de anus is ook vaak aanwezig bij aambeien na het ledigen van stoelgang.

Bij extreme gevallen kan een bloedklonter in de aambei ontstaan! Wanneer het bloedvat zodanig gekneld geraakt dat bloed geen weg meer kan en niet meer doorstroomt, kan bloed stollen en voor een klonter zorgen.

Deze klonter kan dan duwen op de gevoelige gezwollen bloedvaten! Extreem pijnlijk. Zo een conditie noemt men een getromboseerde aambei en vergt vaak een operatie om het te verwijderen.

Wat is de oorzaak van ambeien?

Aambeien hebben verschillende oorzaken. In feite is er slechts 1 ding dat keer op keer voor aambeien zorgt, dit is een te hoge druk op de bloedvaten in de dikke darm en anus.

Door deze druk geraken bloedvaten gekneld en gaan ze uitzetten en eventueel uitzakken waardoor aambeien ontstaan.

Er zijn verschillende zaken die voor een hoge druk op de bloedvaten in de dikke darm zorgen:

 • te lang en vaak stil zitten
 • te weinig lichaamsbeweging
 • extreme druk door zéér intensieve sporten (zoals krachttraining)
 • zwangerschap
 • te veel vetcellen rond de taille en buik
 • verkeerde voeding

te lang stil zitten en te weinig lichaamsbeweging zorgt ervoor dat de bloedvaten gekneld geraken en het bloed zich opstapelt op één plek met aambeien als gevolg. Te veel sport, en vooral intensieve sporten zoals krachttraining kunnen ook voor aambeien zorgen.

Bij het heffen van zware gewichten zoals bij de Squat is de druk zo hoog dat bloedvaten kunnen uitzetten. Juist hetzelfde bij zwangerschap. De foetus zorgt voor een verhoogde druk op de bloedvaten in de dikke darm en anus.

slaap op je zijde indien je aambeien hebt tijdens je zwangerschap

Iemand met overgewicht heeft te veel vetcellen rond de taille en buik welke ook de druk verhogen op de bloedvaten. Aambeien komen dan ook vaak voor bij dikkere mensen en zwangere dames.

Bovenstaande oorzaken zorgen vaak voor aambeien. De grootste oorzaak is echter een verkeerde voeding! Tegenwoordig eten we vaak voorverpakte voeding zoals koekjes, wit brood, cake, etc. Deze voeding bevat geen vezels en veel te veel geraffineerde koolhydraten.

Deze voeding zorgt voor keiharde stoelgang. Deze stoelgang vergt veel te veel persbewegingen waardoor de druk op de bloedvaten rondom de anus hevig verhoogd wordt! Geen wonder dat aambeien kunnen ontstaan…

Een dieet met een hoge inname van vezels zoals deze uit fruit, groenten en volkoren producten voorkomen constipatie en hevig gepers op het toilet!

Wat te doen tegen aambeien?

Er zijn zat manieren om je aambeien te behandelen. Je kunt wel degelijk actie ondernemen om snel verlichting van je aambeien te ontvangen. Gewoon te tijd afwachten kan ervoor zorgen dat je aambeien wegtrekken maar het is beter om aambeien te behandelen en vooral te voorkomen.

Sommigen kiezen ervoor om direct chirurgische ingrepen te ondergaan zoals het toebranden van de aambeien of het laten wegsnijden van de aambeien. Afbinden van aambeien wordt ook geregeld gedaan. Deze behandelingen hebben snel resultaat maar zijn nogal extreem. Alsook nemen ze niet de oorzaken aan.

Zalfjes en zelfs goedkope huismiddeltjes kunnen ook extreem effectief zijn. Deze zalfjes kunnen in zo weinig als 3 dagen de aambei compleet aanpakken. Let wel op dat zalfjes en huismiddeltjes alweer niet de oorzaken van de aambeien aanpakken!

Het is altijd verstandig om de oorzaken van jouw aambeien aan te pakken en preventief te werk te gaan.

Wens je toch te ontdekken welke huismiddeltjes die iedereen in zijn keukenkast heeft staan voor snel resultaat bij aambeien zorgen? Klik dan nu op onderstaande blauwe knop en ontvang mijn gratis geheime tips met mijn beste huismiddeltje!

Hoe behandel je het beste een aambei?

De beste behandeling is het voorkomen van aambeien! Dan is er geen behandeling nodig… Aambeien voorkomen doe je door je stoelgang aan te pakken en deze soepel en zacht te houden.

Diarree is allesbehalve gewenst aangezien het ook de bloedvaten in de anus aantast en vooral inwendige aambeien veroorzaakt.

Constipatie zorgt dan weer voor geknelde bloedvaten (aambeien). Vooral het eten van voldoende vezels is aan te raden bij aambeien. Kies een volkoren brood variant, volkoren rijst, volkoren pasta, eet af en toe havermout.

Ook fruit en groenten bevatten vezels en zijn zéér goed om je stoelgang soepel te houden en aambeien te voorkomen.

Goed fruit zijn appelen, peren, aardbeien, meloen, frambozen, mango, etc. Bananen en vijgen zijn minder goed aangezien deze constiperend zijn.

Groenten zoals broccoli, wortelen, bloemkool, spruiten, sla, rucola, rode kool etc. zijn prima bronnen van vezels. 3-4 stuks fruit en 300 gram groenten per dag is ideaal om je stoelgang goed smeug en zacht te houden.

Ook lijnzaad helpt goed om je stoelgang soepel te houden. Je kunt lijnzaad puur eten of de variant in olie nuttigen. Beide zijn goed tegen constipatie.

Voeding die je beter beperkt zijn geraffineerde koolhydraten zoals wit brood, koekjes, snoep en frisdranken. Ook vlees en vis beperk je het beste aangezien veel eiwitten voor een harde stoelgang zorgt.

Een gouden regel is om direct naar het toilet te gaan bij aandrang. Wanneer je voelt dat je stoelgang moet ledigen, ga dan direct naar het toilet zonder uitstel. Dit voorkomt constipatie en zorgt voor regelmatige tijdstippen voor ontlasting.

Beweging is ook aan te raden. Ga 2 maal per dag wandelen om de blok zodat je niet te lang stilzit. Sport zoals zwemmen of joggen is ook aan te raden. Voor te zware mensen is het verstandig om enkele kilootjes af te vallen.

De vetcellen drukken te veel op de darmen en bloedvaten rond de anus welke voor aambeien kunnen zorgen.

Om aambeien te voorkomen volg je best volgende tips op:

 • eet meer vezels uit volkoren graanproducten, groenten en fruit
 • eet meer zaden zoals lijnzaad of gebruik de olie variant
 • eet minder suikers zoals koekjes en frisdranken
 • beperkt de inname van eiwitten zoals eiwitrijk vlees en vis
 • drink voldoende water of thee
 • beperk cafeïne rijke dranken en alcohol
 • zit niet heel de dag stil en sport geregeld
 • slaap op je zijde
 • was je kont met water, geen shampoo
 • draag los ondergoed
 • gebruik zacht toiletpapier en doe aan doppen, niet wrijven!

Wat te doen bij aambeien?

Om snelle verlichting te ontvangen, in zo weinig als 20 minuten en je aambeien compleet verwijderen in 3 dagen kun je enkele huismiddeltjes gebruiken. Wens je deze te ontdekken samen met meer tips en persoonlijk advies van mij?

Klik dan op onderstaande blauwe knop om mijn geheime tips direct en discreet te ontvangen!